RASKAUS, SYNNYTYS & POSTPARTUM / JOOGA

Kuva: Nina Salokangas, 2021

Joogaa raskausaikaan

Joogasta apua synnytykseen

Lempeät raskausaikaan soveltuvat harjoitukset vahvistavat, rentouttavat ja avaavat kehoa turvallisesti. Opit hoitamaan kehoasi ja mieltäsi helppojen jooga-, hengitys- ja rentoutusharjoitusten avulla sekä käyttämään ergonomisia asentoja ja siirtymisiä asennosta toiseen.

Tunneilla keskitymme erityisesti lantion seudun, alaselän, hartioiden sekä lantionpohjan huoltoon. Kyljen ja rintakehän pehmeät avaukset & hengitysharjoitukset laajentavat mm. hengityskapasiteettia ja lantion alueen lempeät liikkeet auttavat kehoa raskauden tuomissa muutoksissa ja valmistavat kehoa synnytykseen. Osa liikkeistä sopii myös synnytykseen.

Joogan liikeharjoittelusta voit saada apua erilaisiin kehon jännityksiin ja kipuihin.Harjoitukset tukevat sinua luomaan läheisen ja rakastavan suhteen vauvaasi. Hengitys- ja mielikuvaharjoitusten avulla sinun on helpompi ottaa vastaan erilaisia raskauden aikana ilmeneviä tunteita hyväksyvällä ja myötätuntoisella asenteella.

Tunnit alkavat mieltä keskittävällä lyhyellä meditaatiolla sekä päättyvät loppurentoutukseen. Kurssi sopii raskauden 14. viikosta alkaen (2. ja 3. raskauskolmannes). Sinulla ei tarvitse olla aiempaa joogataustaa.

Kurssit ja tunnit -sivulta löydät lisätietoa meneillään olevista tunneista.

Postpartum – synnytyksen jälkeinen jooga

Niin kutsutuilla Postnatal-joogatunneilla keskitytään joogaharjoituksiin, jotka palauttavat kehoa raskaudesta ja synnytyksestä. Harjoitukset koostuvat liikkeistä, jotka huoltavat hartioita, niskaa, avaavat rintakehää ja ranteita, jotka ovat koetuksella, kun kannat vauvaa paljon päivän aikana. Teemme monipuolisia lantionpohjaa palauttavia ja vahvistavia harjoitteita unohtamatta selkää, lantiota ja kehoa kokonaisuutena.

Meditaatio ja hengitysharjoitukset auttavat mieltä jaksamaan vauva-arjessa tuoden sisäistä rauhaa ja iloa. Tunnin aikana teemme myös useita liikkeitä yhdessä vauvan kanssa ja joskus mukana on musiikki, tanssi ja lorut sekä värikkäät huivit tuomassa vaihtelua vauvan kanssa tehtäviin harjoituksiin. Pääpaino on kuitenkin äidin kehon huoltamisessa, vaikkakin tuntien harjoituksiin osallistutaan vauvan ehdoilla välillä imettäen, tyynnyttäen tai vaihtaen vaippaa tms. 🙂

Olen Birthlight – joogaohjaaja. Birthlightin Pre- ja Postnatalyoga -koulutukset antavat minulle hyvät valmiudet ohjata Äitiysjoogaa sekä Raskauden jälkeistä joogaa. Opettajanani toimi englantilainen Kirsteen Ruffell 2020-2021.

Kuva: Nina Salokangas, 2021