VEA

20170619-_62A4223-Edit

”Beauty of the Light, surround my life.”
– The Mother

Hei! Ihana tutustua!

Olen Helsingissä asuva tanssitaiteilija, tanssin ohjaaja, joogaopettaja (RYT200) sekä toimintaterapeutti (AMK). Lokakuussa 2018 valmistuin erkkajoogaohjaajaksi – sovellettua joogaa erityisryhmille. Vuonna 2020 olen syventänyt osaamistani lasten ja nuorten joogaopettajakoulutuksessa sekä Birthlight – raskauden ajan joogaopettajakoulutuksessa.

Miten minusta tuli se, joka olen tänään?

Minulle tanssi ja liike ovat aina olleet tapa ilmaista ja kehittää itseäni sekä tutustua siihen, kuka syvimmiltäni olen. Tanssin jo pienenä tyttönä ja haaveilin tanssijuudesta osana työtäni.Lukion jälkeen lähdin vapaaehtoistöihin Irlannin maaseudulle työskentelemään kehitysvammaisten nuorten ja aikuisten pariin. Polkuni ihmisläheisen työn parissa johti minut toimintaterapiaopintojen pariin. Vuonna 2010 valmisuin toimintaterapeutiksi (AMK).

”The creative moment is an improvised moment.” -Julyen Hamilton

Toimintaterapiaa opiskellessani unelmoin siitä, että voisin yhdistää tanssin ja liikkeen osaksi työtäni. Niinpä toimintaterapiaopintojen jälkeen sain ilokseni paikan tanssijan koulutukseen Etelä-Saksasta Freiburgista improvisaation ja nykytanssiin painottuvasta koulusta TIP – Schule für Tanz Improvisation und Performance. Lähdin innolla uuteen haasteeseen ja mahdollisuuteen. Tie vei mennessään ja kesällä 2015 valmistuin tanssijaksi.

Taide ja luovuus kuuluvat kaikille. Kaikki liike voi olla tanssia ja hengitys on jo pienin tanssiliike – tärkein liike kaikista!

Nämä ajatukset ovat aina olleet lähtökohtani omalle työlleni erityisesti, kun ohjaan. Haluan tuoda tanssin, luovan liikkeen, joogan, hengittämisen ja rentoutumisen sekä elämisen iloa ja riemua kaikille ryhmille ja yksilöille, joita työssäni saan ohjata. Tanssijana toteutan projekteja ja työpajoja ns. soveltavan taiteen ja yhteisötaiteen kentällä. Vien työpajoja, projekteja ja esityksiä (erityis)ryhmille mm. hoivakoteihin, päivätoimintakeskuksiin, kouluihin, työpaikoille, harrastusryhmiin, päiväkoteihin ja osaksi erilaisia festivaaleja ja tapahtumia. Lukuvuonna 2018-2019 syvensin tanssijuuttani Teatterikorkeakoulun ja Kesäyliopiston järjestämällä Tanssipedagogiikan perusteet -lisäkoulutuksessa.

”Yoga is not to be performed, yoga is to be lived.” – Aadil Palkhivala

Vuonna 2017 palasin intensiivisemmin joogaharrastukseni pariin. Minua oli jo jonkun aikaa kiinnostanut syventyä joogan ja meditaation harjoittamiseen. Sain kumppaniltani Tuomas Heinämäeltä vinkin Purna joogasta ja niinpä lähdimme yhdessä  Tove Palmgrenin ja Nicola Mobergin taidokkaaseen ja tarkkaan oppiin Purna Yoga Helsingin opettajakoulutukseen. Valmistuimme joogaohjaajiksi huhtikuussa 2018. Joogasta ja meditaatiosta on muodostunut rakas osa elämääni. Se on tuonut minulle paljon iloa, itseluottamusta ja sisäistä rauhaa sekä uusia konkreettisia työkaluja oman hyvinvointini edistämiseksi ja kokonaisvaltaisen onnellisuuden ja ilon lisäämiseksi. Se on myös tuonut minulle uuden ammatin ja ilolla jaan tietoani ja taitoani oppilailleni joogatunneillani.

Joogaa jokaiselle

Kesällä 2018 luin Erkkajoogasta eli sovelletusta joogasta. Olin työskennellyt kehitysvammaisten ja erityisryhmien kanssa useamman vuoden ajan tanssijana ja toimintaterapiaopintojeni kautta. Kun huomasin, että Raumalla järjestettäisiin Erkkajoogaohjaajakoulutus, ajattelin heti, että osallistun. Koulutus oli inspiroiva kokonaisuus sovellettua joogaa ja muita luovia menetelmiä, joita yhdistää erkkajoogatunteihin erityisryhmien kanssa työskennellessä. Marraskuussa 2018 valmistuin sovelletun joogan ohjaajaksi Mari ja Mikko Kapulaisen ohjaamasta koulutuksesta Raumalta. Vuonna 2019-2020 toteutin mm. Kehoni liikkuu -luovan läsnäolon työpajoja pohjoisespoolaisille kehitysvammaisille. Näissä työpajoissa sovelsin joogaa ja tanssi-improvisaatiota heille motivoivaksi kokonaisuudeksi.

Olen lisäksi lasten ja nuorten joogaopettaja (2020, Perhejooga/Barnyoga.com). Tällä hetkellä ammennan inspiraatiota työhöni Birthlight – raskauden ajan joogaopettajakoulutuksessa (2020-21). 

Luontoyhteys ja luovuus

Olen ohjannut viimeisen muutaman vuoden aikana erilaisia luontoyhteys-, metsätanssi- ja metsäjoogakokonaisuuksia lähimetsissä. Luontoyhteys on tärkeä osa omaa hyvinvointiani. Metsästä myös ammennan luovuutta, hiljaisuutta ja syvempää yhteyttä itseen ja maailmaan. Vuonna 2021 halusin perehtyä aiheeseen lisää ja ilokseni löysin Luontoyhteysohjaaja-koulutuksen, jonka kävin kesällä 2021. Koulutuksesta sain paljon uusia ideoita siitä, minkälaisia kokonaisuuksia toteuttaa eri-ikäisille ja eri tahoille, kuten työyhteisöille.

KOULUTUS

Oulun steinerkoulu, 1997-2007

Ylioppilas, Oulun suomalaisen yhteiskoulun lukio, 2008

Toimintaterapeutti (AMK), Metropolia Ammattikorkeakoulu, 2013

Tanssija / esiintyjä, TIP – Schule fur Tanz, Improvisation und Performance, Freiburg, Saksa 2015

Joogaopettaja (200h), opettajana kokenut ja taitava Tove Palmgren, Purna Yoga College Helsinki, 2018

Erkkajoogaopettaja – sovellettu jooga erityisryhmille, opettajana Mari ja Mikko Kapulainen, Rauma, 2018

Tanssipedagogiikan perusteet (25op), Teatterikorkeakoulu, 2018-2019

Lasten ja nuorten joogaopettajakoulutus, Perhejooga (Barnyoga.com), Anne Slåen ja muita opettajia, 2020

Birthlight, raskausajan joogaopettajakoulutus, (Birthlight, Kirsteen Ruffell) 2020-21

Luontoyhteysohjaaja, Riitta Wahlström (Taika-Instituutti) ja Sanna Siikarla (Mielimaisema), 2021

Jatkuva jooga- ja tanssikoulutus erilaisilla kursseilla Suomessa ja ulkomailla, joogaopettajina Aadil Palkhivala, Tove Palmgren, Nicola Moberg, Brad Waites, tanssiopettajina vaihtelevat opettajat

Kuva: Vesa Marjanen Photography, 2017.